maanantai 16. maaliskuuta 2015

hullut numerojärjestyksessä

yksi vanha maratonin vakiovitsi on että siinä laitetaan hullut numerojärjestykseen.

okei. joku voi olla niin hullu, että juoksee kilpaa, voittaa ja saapuu maaliin ensimmäisenä. mutta joku toinen voi olla niin hullu, että nautiskelee koko matkan ja tekee sen uudestaan. ja uudestaan. ja uudestaan. myös maratonmäärää voi keräillä.

sata juostua maratonia on jo semmoinen määrä, että siitäkin pidetään listaa. itse asiassa monissa maissa on sadan maratonin sankareille omat juoksuklubinsa (suomessa 100mc.fi), ja omat 100+ listansa. suomen lista löytyy tuo kerhon linkin takaa. ja kyllä, se vihreisiin tukkaa myöten pukeutunut olen minä. tällä listalla on siis suomen hullujen hullut numerojärjestyksessä. itse olen 21.hulluin ja naisista toinen ;)

mutta sitten on olemassa hullujen maailmanlista. eli maailman hullut numerojärjestyksessä. tälle listalle otetaan vain riittävän hullut, eli 300 maratonia juosseet. seinähulluja, eikös vain? lista päivitettiin vuodenvaihteessa ja 340 suorituksellani olen maailman 349. hulluin (jaettu tila) ja maailman naisista 41. hulluin (sekin jaettu).


okei. let's think positive. olen siis jossain asiassa maailman 350 parhaan joukossa. eräs läheiseni taannoin sanoi, että voiko kukaan koskaan tuommoista arvostaa. mietitääs vähän. mistä ominaisuuksista 300 maratonin rajan rikkominen kertoo?

1. vapaa-ajasta. on aikaa uhrata viikonloppuna lenkkiin 5 tuntia plus matkat.
2. elämäntavoista. ainakaan maratonaamuna ei ole krapulassa. eikä nuku pommiin.
3. sydän- ja verenkiertoelimistön kunnosta. hapenottokyky pitää olla kohtuullisessa kunnossa eli liikuntahistoriaa ainakin sen 300 maratonin verran.
4. tuki- ja liikuntaelimistön kunnosta. rasitusvammoja tulee ja menee, mutta osaat ne hoitaa ettei ne jää vaivaamaan.
5. ulkoisesta olemuksesta. en tiedä yhtään 300+ maratoonaria joka olisi lihava. tai joka olisi loppukesästä kalmankalpea.
6. henkisestä kapasiteetista. juokseminen on monotonista ja sitä pitää vaan oppia sietämään. maraton on harvoin helppo ja usein tulee tilanteita jolloin heikkohermoinen keskeyttäisi. tuleeko keskeyttäjille 300 maratonia täyteen? ei.
7. omien kykyjen tuntemisesta. yksi suurin keskeyttämiseen johtava tekijä on liian kova alkuvauhti. hyvää tulosta halutessa pitää tietää aika tarkkaan, mikä vauhti on liian kova.
8. epämukavuuden siedosta. 300 maratoniin mahtuu kaikenlaista keliä: kaatosadetta, paukkupakkasta, loskap*skaa, peilijäätä, hirmuhellettä ja niin edespäin. keli ei ole este, vaan hidaste.
9. yhteisöllisyydestä. 300 maratonia juosseilla on lukuisia juoksutovereita, joille kerätään lahjoja kun sopiva sataluku tulee täyteen.
10. harrastus muiden joukossa. voihan sen aikansa toisellakin tapaa kuluttaa.....

3 kommenttia:

  1. I am impressed. Ihan mahtava saavutus päästä tuohon listalle. En uskoisi (enkä edes tietäisi), että kukaan juoksee maratonin viikossa, jos en tuntisi sinua.

    VastaaPoista
  2. tällä jutulla on ollut eniten lukijoita kuin koskaan aiemmin. kai se on sama kuin cv:n ja linkkarin kanssa eli houkutteleva otsikko ja kuva....

    VastaaPoista
  3. Hyvi kirjotettu joskus yli kuussataa maraa sitte!

    VastaaPoista